Saturday, August 31, 2013

Black Mirror - PC - Madjara

                           Здравейте приятели!

   Това е текстово помагало на играта '' The Black Mirror '' - в превод '' Черното Огледало ''.
Също така, това е първата част на играта, тъй като има още две части. Помагалата за тях ще намерите в www.gamepomagalo.com 


    Сега със Вас ще разплетем една от заплетените и мистериозни загадки на стар английски род, а именно рода Гордън! Но дали това е всичко и дали това е единствената мистерия ще разберете в последствие! Играта има 6 на брой глави или иначе казано шест дяла, като всеки по своему ще Ви разплита историята на играта.

   Желая Ви успех и дано помагалото ми да Ви бъде от полза!! :)

Вие в случая сте главният герой Самюъл Гордън, в семейството той е внук на Уилиям Гордън и
последният Гордън от рода. Започваме играта с това, как Самюъл пристига в имението
''Черното Огледало'' за жалост заради нещастна случка свързана с дядо му Уилиям!

                                                 ГЛАВА 1



Вече трябва да сте научили имената на някои от хората в имението. Отидете в стаята си,
която ще намерите по стълбите и по средния коридор след това. Огледайте всичко внимателно
(тук ще си позволя да вметна, че мишката ще Ви отчита активност само когато свети в червен цвят и също така винаги кликвайте върху всичко, което може и с десен бутон на мишката, така ще намирате загадките ако мога да се изразя така...както и на нещата от инвентара Ви, долу на екрана.
Горе пък ще се ориентирате за посоката, ще Ви изписва на къде можете да отидете) След като огледате ,кликнете на рамката на вратата с ляв бутон и след това с десен, ползвайте ключа за чекмеджето.
Излезте и огледайте целият замък, така ще се ориентирате по - добре и говорете с всички, които
намерите ( В диалозите, темите на разговор ще намирате долу в лентата с инвентара, на нейно място ще са те ). Тръгнете към изгорялото крило на замъка и в камината, ще намерите накъсана снимка. Подредете накъсаната снимка като се старайте да я вложите в посочената рамка.Огледайте добре чекмеджетата след това отидете до библиотеката и говорете с Бейтс, върнете се в кухнята и вземете ключа за тавана. Качете се и го огледайте много добре. След като намерите стаята на Уилям трябва да се отървете от дъските, които я запечатват. Излезте и отидете при конюшните, говорете с Морис и влезте вътре, там ще намерите чук с който ще премахнете дъските. Ще намерите и бутилка вино, говорете отново с Морис и се насочете към тавана отново, махнете дъските и ще забележите, че е заключено. Върнете се в стаята си, измийте ръцете си и след това, ако сте пропуснали да си вземете принадлежностите си от куфара, ги вземете. Отидете до трапезарията и вземете от купата с ябълки няколко бонбона (те ще Ви трябват по-късно). Намерете Бейтс до камината пред библиотеката.
Говорете с него за ключа, който Ви трябва от кабинета на Уилям. Тук се отваря нова задача, след като говорите с иконома той ще Ви покаже къде е починал Уилям, защото това ще е един от въпросите, които ще му зададете. В храстите ще намерите предмет, вземете го. Също и ще видите символ на стената на кулата, който ще трябва да прекопирате.Предмета е нужен доста по-нататък.
За тази цел отидете в стаята си и вземете фотоапарата от долното чекмедже и отидете при Робърт за да ви даде лента за апарата. От него ще вземете ключ за заключеното му шкафче на тавана, ако си спомняте там имаше такова. Качете се на тавана и вземете лентата. (Тук ще Ви спомена, че можете да комбинирате предмети от инвентара си като ги слагате един върху друг.Тази опция е важна, ще Ви е необходима през цялата игра. Също - можете да разучавате предмети от инвентара си посредством десен бутон на тях). Комбинирайте лентата и фотоапарата и снимайте символа. Намерете Бейтс и го попитайте за въпросният ключ, който започнахме да търсим. След това идете при Робърт да му върнете
ключа. После излезте през кухнята навън и огледайте всичко там. Слезте по стълбите и говорете с градинаря Хенри, след което идете към оранжерията, огледайте всичко...върнете се и питайте Хенри за кръвта в мелачката. Говорете и с Морис после. Идете при Робърт - говорете. Върнете се при Бейтс.
 Вземете ключа за тавана и се качете при кабинета на Уилям,опитайте да влезете. След това идете при Виктория, говорете с нея.Върнете се при Бейтс и говорете с него, след това отидете пак при Виктория.След това отидете при Хърман в библиотеката. В средната част ще намерите карта на имението вземете я и отидете в Уилоу Крийк посредством десен бутон на картата и ляв до желаната дестинация.
Там огледайте и поговорете с Вик и останалите.На Вик дайте бонбоните, които взехте от по-рано, когато Ви попита имате ли кликнете усмихнатата (положителната)усмивка в отговор. Платете в кръчмата дълга на Том и поговорете пак с него. Идете до магазина на Мъри след това и пак се върнете до кръчмата. Поговорете с Вик отново и чрез картата идете в Уормхил. Там опитайте да влезете в църквата и от двата и входа,после говорете с гробаря и отидете до гробището отзад (до гроба на Уилям). След това се върнете при гробаря и поговорете с него. (ще стане 7 часа и ще идете автоматично пред портата за пакета). Вземете го и го отворете в инвентара. Там ще намерите часовник, отваряте го и намирате бележка, която гласи (ще перефразирам). Отивате в библиотеката, натискате копчето под мастилницата на бюрото, вземате топчетата и ги слагате на празните слотове на глобуса.
(Тук ще Ви дам една схема за улеснение.Ако не сте добри в астрономията това е най-лесния начин).
От Слънцето навън ще ги редим, последователно по места (те се определят по извитите ленти около Слънцето), а топчетата (планетите) номерираме от 1 до 9 в ред от ляво на дясно (т.е. от малки към големи) и така схемата ми е следната първи слот броите от Слънцето навън.
1 - планета номер 2
2 - планета номер 4
3 - планета номер 5
4 - планета номер 3
5 - планета номер 9
6 - планета номер 8
7 - планета номер 7
8 - планета номер 6
9 - планета номер 1
(Мисля, че това е най - лесния начин или поне на мен ми беше. Дано да съм го обяснила разбираемо)
Вземате ключа и отивате на тавана в кабинета на Уилям, огледайте и вземете каквото Ви е позволено. (Ще уточня, че вратата ще се заключи след Вас - предметите, които трябва да се вземат са: шахматна фигура топ, която с десен клик става на нож и се взима от бюрото с плъзгащия капак. От там също, се взима и музикална кутия. С десен клик на чекмеджето намирате дневника на Уилям, а от самото чекмедже вземате книга, в която с десен клик има ключ, който отваря шкафа в дясно от вратата и там има черна сфера, която вземаме.) За да излезете използвайте топа-нож за да отключите вратата, когато
излезете ще се задействат няколко автоматични случки.
                                    
                                                                         ГЛАВА 2

Тук започва втора глава. След като изпратите детектив Колиър, отидете до фонтана в задната градина където загина Хенри. Там ще забележите стъпка до фонтана и с десен бутон на самия фонтан ще забележите и още нещо. Върнете се в имението и се насочете към кухнята и мазето. Там огледайте и говорете с Бейтс. Намерете водната помпа и я огледайте добре. Пак говорете с Бейтс, върнете се и нагласете помпата (тук няма да Ви упътвам, тъй като е елементарна задача). След като успеете, Самюъл ще каже '' ГОТОВО! '' идете след това при фонтана пак и снимайте по вече познатия Ви начин символа на стената на езерцето и вземете блещукащия предмет, след това идете в оранжерията и огледайте. Там ще намерите кутия, която посредством ключето отворете, вземете писмото и го прочетете, огледайте всички неща и чекмеджета. След това излезте и отидете да говорите с Морис.
След това идете при Виктория, която е в салона до библиотеката.След като поговорите с нея,
направете същото и с Бейтс в мазето. Посредством картата идете при доктор Хърман, след разговора с него излезте и отидете до кофите му за боклук, от едната кофа извадете и наредете накъсаната бележка, а за големия контейнер ще Ви е нужен ключ. После отново се върнете при доктора, за да поискате да Ви прояви снимките на намерените символи. Той ще Ви прати при Мъри в Уилоу Крийк за тонер, отидете и го вземете (говорете с всички включително и в кръчмата, първо с Хари, а след това с Марк) След като се върнете при Хърман, влезте и изчакайте Марк да позвъни. След като доктора се качи горе огледайте моргата. Вземете менителницата от кутията на рафта до бюрото на Хърман и след това отворете едно от чекмеджетата на самото бюро, от там вземете материала за пръстови отпечатъци и отпечатайте ключа, който виси на връзка до сълбите в моргата. Доктора едва тогава ще се върне, излезте и влезте отново за да му дадете тонера. Излезте и отидете в Уилоу Крийк да говорите отново с Хари и след това с Марк, ще му дадете работа да Ви изработи ключ за контейнера. Следващата стъпка е да идете в магазина на Мъри и да откупите другата част на предмета. Реда е следния, съберерете парчетата от Мъри и Уилям, след това идете до Уормхил и проверете дали е отключено,огледайте отново цялото гробище и гроба на Уилям, след това се върнете
в кръчмата и попитайте Хари за Марк, той ще Ви даде ключа, който Марк е оставил и отидете да видите какво има в контейнера на Хърман, от там можете единствено да вземете дрехите на Хенри. После десен бутон на дрехата и я срежете после с топа-нож, съединете и последното парче (камъка) с предмета и отидете в имението. Говорете с Робърт, след това с Виктория. Отидете след което в стаята си и си измийте ръцете. Върнете се при Хърман и вземете снимките си. След това идете в Уормхил и говорете с Отец Фредерик, там имате още една интересна загадка за разрешаване. След като влезете в камбанарията, огледайте. В дупката на колоната поставете странния предмет, повдигнете килима и влезте долу. ( С влизането намерете втория отвор на колоната долу и се качете пак горе и вземете обратно предмета, поставете го долу). Загадката е : ( на книгите отговорите са - 1 '' ЕХО - ECHO '', 2 '' ВЪГЛИЩА - COAL '', 3 '' ДУПКА - HOLE '', 4 КАРТА - MAP ''.
Редувайте гаранките от където сте първоначално - на дясно и задният ред така : от ляво на дясно. ( така съм описала отговорите). След това гробницата на Маркъс Гордън ще се отвори и ще намерите първия ключ, както и книга. Прочетете я и отидете до счупената факла и я кликнете с десен бутон. След това последвайте мишката. Ще паднете в мина. Огледайте, ще намерите ел. табло, клапан и кабел (В ИГРАТА СЕ УМИРА И В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ЗАПОЧВАТЕ ВСИЧКО ОТ НАЧАЛО!!!!). Кабела е един от начините, ако го пипнете докато тече ток по него. След като сте намерили тези неща, първо отвъртате клапана, после на ел. таблото гласите лостовете в ред от ляво на дясно. Първи лост по
средата, втори - най-долу и третия - най - горе. След това завъртате ключа, който е точно до
ел. таблото. (виждате че по кабела тече ток и има искри). Отивате отзад и намирате кутия, от
която вземате клещи и от пред има въже, което вземате. Гасите тока от ключа и с клещите режете кабела. Пускате електричеството и отивате до вратата ще видите че е заключена, десен бутон и с клещите режете мрежата на вратата и провирате ръка за ключа, който е от другата страна на вратата, отключвате. След като излезете ще намерите метален прът, който вземате от купчината въглища  и парцал от един скелет, огледайте всичко внимателно. Обиколете всички помещения! След което
кликате на варела който е до асансьора и на капака под него. Пробиийте варела с металния прът. Завържете въжето за капака и после за количката,бутнете. Няма да стане, затова десен бутон на количката и слизате надолу. Ще попаднете в друго помещение,от там още по-надолу да го наречем, ''НИВО 1,2 и 3 '' за да ми е по-лесно да Ви ориентирам и обяснявам,та от ниво 1 най-горе (от
където идваме) слизате на ниво 2 и от там на ниво 3. Там ще намерите ел.табло отново с кабели, свързвате ги в реда от ляво на дясно пак в този ред: ЗЕЛЕН, ЧЕРВЕН, СИН. (капака на таблото се отваря с ножа). Огледайте долу ще намерите ключ на скелета на пода, който отключва шкафа, от там вземете: револвер, патрони и чертежи. От масата дневника на мъртвия миньор от който взехте ключа. Качете се на ниво 1 и на машината сложете чертежите (така ще я задействате, тя е за асансьора) След това заредете револвера. Слезте на ниво 2 и опитайте да повикате асансьора. Той няма да проработи, затова слезте на ниво 3 и погледнете парата, която изпука парния котел. Качете се на ниво 1 при мотора на асансьора, който задействахте посредством чертежите и намокрете парцала в локвата долу. С парцала запушете дупката, която изпуска парата на ниво 3. Натиснете бутона на главния генератор (той няма да работи) затова се качете на ниво 1 и отидете към хранилището от там вземете здрав бушон от ел.кутията  до релсите, която отворихте по-рано, сложете го на генератора на ниво 3 и стартирайте от бутона, след това се качете на ниво 2 и повикайте асансьора от там, пак натиснете копчето след като асансьора дойде и се качете горе.
Огледайте, ще намерите решетка, която е спънката Ви към свободата.Тук идва на помощ револвера,
но има и още една изненада, която дебне от вън и това е ВЪЛК! ЗА ТОВА ТУК ТРЯБВА ДА СЧУПИТЕ КАТИНАРА С РЕВОЛВЕРА И ДА УБИЕТЕ ВЪЛКА ОТ ВЪН! (иначе той ще Ви разкъса и ще започнете от начало цялата игра) Вие имате точно 2 куршума, за това с първия се целете ТОЧНО В КАТИНАРА,а втория
оставете за вълка отвън!! И при вълка е така, ЦЕЛЕТЕ СЕ ТОЧНО! (иначе ще Ви разкъса).
След като го убиете, се връщате в имението и така ще завърши ВТОРА ГЛАВА!

                                                                            ГЛАВА 3
Трета глава започва с пътуване до роднини в Уелс със цел ДА ОТКРИЕМ СЛЕДВАЩ КЛЮЧ !
И така озоваваме се в Уелс при Елеонор, Ричард и иконома им Луи. Първата задача е да успеем да влезем в имението, както ще забележите звънеца е повреден. За да позвъните и да дойдат да отворят поправете звънеца. На крака на статуята от ляво има пирон, използвайте го за да доближите жиците в звънеца и да повикате някой. След това икономът Луи ще дойде,покажете му некролога на Уилям за да Ви повярва и да Ви пусне вътре. Говорете с Елеонор и след това огледайте. Излезте и огледайте и отвън. Говорете с Луи и разгледайте всичко останало. Отидете към старата къща. Разгледайте и вземете телта от водоснабдителния кран, след това с помоща на накролога на Уилям и телта отворете вратата (десен бутон на вратата,след това слагате некролога под нея и с телта бутате ключа и с него отключвате. Разгледайте и гробницата, която е зад къщичката на Ричард.
В къщичката огледайте и вземете една химикалка от чекмеджето на шкафа до вратата и когато сте готови след като котката от камината изчезне долу ще намерите ключ,отворете
пеща до камината и вземете запалка и свещ от там, изкарайте фитила на свеща и го сложете в
запалката. С нея светнете в гардероба където влезе котката. Там ще говорите с Ричард и ще получим задача, да намерим нов оксидант. Естествено ние ще похитруваме и за това вземете остатъците от шишенцето с оксиданта до краката на Ричард, както и едно ново шишенце от полицата му.  Излезте в коридора и вземете от там чайника, цепеници и стария вестник от пода. След това на крана от вън напълнете шишенцето с вода и чайника също. С химикалката добавете мастило към водата в шишенцето и кликнете с десен бутон на останките от стария оксидант. Върнете се вътре и запалете печката, сложете чайника и изчакайте да заври водата в него след това сложете на парата останките от
оксиданта за да отлепите етикета и отидете при Луи на портата за да вземете лепило. За да накарате Луи да се махне говорете с него, после с Елеонор, след това идете пак при Луи и след това отново при Елеонор, после пак при Луи ( цикъла е досаден, но това е начинът да го накарате да се махне, за да можете да вземете лепило от сандъка с инструменти) След това тръгнете към Ричард и после се върнете веднага, ще видите че Луи е започнал да коси моравата. Идете на портата и вземете лепилото също и една тел от сандъка. Върнете се при Луи ( и тук за да Ви спестя време един съвет. Когато идете до Луи, изчакайте го да се обърне с косачката и хвърлете телта долу на моравата. Така ще повредите косачката и той ще се махне за малко. Тогава вземете ключовете му от якето му което е окачено на дървото. След това занесете 'оксиданта' на Ричард и отидете после в гробницата.
Отключете я с ключа на Луи и я огледайте много добре. Върнете се при Ричард и го попитайте за имената които прочетохте в гробницата. След това идете при Елеонор, Луи. (обиколете за да мине времето) и се върнете при Ричард, той ще Ви каже какво означават думите,питайте го за кръв. Той ще Ви даде и я вземете от фризера му, след това вземете чайника от печката, както и малко пръст от саксията пред гробницата, изсипете трите неща в купите там и вече идва една загадка за разрешаване. Зодиака е следния: имате 4 реда, от който на втория и третия в средата трябва да се събере една фигура. Но зодиите се редят така: 1 ред ОВЕН (той трябва да е празен за него няма плочка),ТЕЛЕЦ ,БЛИЗНАЦИ,РАК...2 ред РИБИ (празно, празно- тук за 2 от парчетата за фигурата) 3 ред: ВОДОЛЕЙ,ДЕВА
4 ред: КОЗИРОГ,СТРЕЛЕЦ,СКОРПИОН,ВЕЗНИ. Тук всеки си има система за редене, така че не е много сложно просто ги сложете в този ред. Ще се отвори средата на пъзела и ще вземете ключ,след това Луи ще Ви намери и трябва да идете при Ричард за помощ.За това отидете там, говорете с него и след това идете в стаята си. Ще излезете през ноща, отидете до Ричард и почукайте (вратата ще е заключена). Вземете камъчета от настилката на пътеката до прозореца на Ричард и се целете в прозорчето на кулата, ако успеете от първия път той ще Ви отвори,ако не оитвайте пак. Експеримента ще се провали и Ричард ще Ви даде киселина, която ще разяде катинара на гробницата, направете го и влезте, поставете ключа от пъзела в каменната ключалка на десния съркофаг и слезте долу. Тук ще Ви е нужен специфичен предмет за да отворите решетката,затова се върнете при Ричард и му поискайте
ключ от имението ( той ще Ви инструктира ). Влезте в имението и подредете следващия пъзел на кутийката за бижута на Елеонор, която се намира до пианото пред огледалото. ( пъзела се реди така:
двата бели коня горе в двата края,а двата черни долу. В средата има символ, който показва как се реди. НО ИМА ТРИК ЗА ДА СЕ МЕСТЯТ...КОНЕТЕ СКАЧАТ И НА ДВАТА ЦВЯТА ПОЛЕ,НО ТУК ТРЯБВА ДА ГИ МЕСТИТЕ ПОРЕД ЧЕРЕН-БЯЛ-ЧЕРЕН, и така нататък за да можете да ги напаснете) Лесно е! Ако пропуснете този начин на местене следващия кон няма да може да се мести на всякъде! ... След като отворите кутията и вземете ключа идете в гробницата и отворете (тук има момент в който може да умрете,ако идете направо към съркофага) за това прочетете надписа на монолита и намерете единствения череп от реда
който е истински и с помоща на камъчетата го свалете, ще видите че падна ключ от него, но няма да го достигате, за това се върнете в къщичката на Ричард и вземете ръжен от поставката до камината с него извадете ключа.Поставете ключа в отвора на монолита и тогава отворете съркофага. След като вземете ключа на Дърхам ще напуснете имението в Уелс. Тук заършва ТРЕТА глава.

                                                                 ГЛАВА 4

Вече сте в Черното Огледало и имате за задача да проверите какво е станало с Вик (момчето от
кръчмата ако си спомняте) тъй като е било убито в гората, отиваме в кръчмата за да разберем къде се е случила трагедията и говорим с Хари и гробаря за да ни каже, че мястото е Стоунринг до мините. Затова отиваме на местопрестъплението.
Говорете с детектива и след това огледайте,копирайте следващия символ с помоща на дневника на Уилям и ще забележите кърпичка в близкия храст. За да я вземете трябва да отвлечете вниманието на детектив Колиър,това ще направим като изсипем остатъка от кръв, която Ричард ни даде на камъка зад детектива. Говорим отново с него за да му кажем за кръвта и да се обърне, тогава взимаме кърпичката. След това идете при доктор Хърман,за да разберете повече. Слезте долу в моргата и говорете с него. След това се върнете в имението и говорете с Бейтс. Излезте на портата на имението и вземете писмо от пощенската кутия. Идете при Виктория и поговорете с нея. След което идете в Ашбъри да потърсите Робърт. Звъннете на звънеца, след като поговорите със сестрата намокрете кърпичката, която взехте от местопрестъплението в Стоунринг, във фонтана във фоайето. После
идете при огняра, но преди това огледайте и вземете чук от покрива на навеса и спринцовка от
кофата за боклук до навеса. След това идете на прозорчето на котелното помещение и много внимателно счупете тухлата придържаща металния прът ( това ще Ви е нужно по-късно ). След това махнете пръта и едва тогава говорете със огняра. После се върнете при сестрата и говорете с нея. Ще я накарате да се обади по телефона и след като се махне влезте при рецепцията. На шкафа има малка вазичка, десен бутон на нея и след това десен бутон на портмонето Ви в инвентара. Ще извадите монета,после десен бутон на вазичката и след това сложете монетата във вазичката. Ще извадим ключ от нея и с него отваряме шкафа. Вземаме приспивателно и след това излизаме и отиваме при огняра.
Слагаме приспивателното в спринцовката и с нея пълним бирените бутилки пред вратата на огняра. След това слагаме мократа кърпа на парния котел през малкото прозорче на парното отделение и се дърпаме настрани. Огняра ще излезе и ще си вземе бутилка бира. ( За да изчакаме приспивателното да подейства,отиваме отзад в гробището на санаториума. Разгледайте го и се върнете.) Тогава ще можем да влезем при огняра. След като сте вече вътре, разгледайте и от купчината въглища, с десен бутон извадете тяло на парцалена кукла. Идете при таблото с бележки и вземете ключе от там,то виси под таблото. Разгледайте таблото, там има плакат на който пише '1918' това е код. От таблото вземете и една кърфица, те са забити в него пак долу. Сложете ключа в устройството до вратата за санаториума и след това въведете кода '1918' и ще се отключи вратата. Минете през нея и се насочете към санитаря. Автоматично ще се върнете защото той може да Ви види,затова идете при таблото и погледнете графика на огняра. ( Понеже няма да е четливо ) идете при сестрата във фоайето и и поискайте графика на работниците, след като Ви го даде върнете се в парното отделение и сложете графика върху телекома, така ще накарате доктор Смит да се махне. Влезте и отидете намерете стаята на Ралф, говорете с него. Погледнете в кошчето за боклук отсреща и извадете главата на Мистър
Буби, наложете тялото (което намерихте при огняра) и главата, десен бутон върху тях след това.
После извадения конец съединете с кърфицата и след това зашийте куклата на Ралф. После му я
дайте и говорете с него. След това ще чуете че докторът идва и отидете до ел.ключ, светнете го.
После го изгасете и дръпнете жицата от лампата и стената. Съединете жицата със металната решетка (мрежа) на прозореца и сложете музикалната кутийка (която намерихме в кабинета на Уилям), на самия прозорец. Натиснете ключа за лампата и изчакайте. ( Докторът ще дойде заради музиката и ще посегне да извади кутийката от прозореца, ще го удари ток и ще припадне). Тогава вземете ключовете му и влезте в стаята на Джеймс. Огледайте. Вземете листовете от дюшека, картината от статива. След това говорете с Ралф през дупката в стената, скрита зад картината с окото. Прочетете писаното от Джеймс ( санитарят ще се свести и ще Ви заключи вътре, затова говорете отново с Ралф и го накарайте да Ви каже как можете да избягате. След като се мушнете под леглото, автоматично ще излезете и ще идете направо в имението,там намерете Бейтс и говорете с него. След като Ви каже къде се намира фара от картината на Джеймс отидете чрез картата там. Обръщам Ви внимание на този момент, тук може да умрете ако не сте бързи ( ако не сте сигурни че ще успеете от първия път, запишете се щом стигнете фара). Огледайте и след като заобиколите фара, Джеймс ще Ви удари с
лопата и ще се събудите до него,а той ще Ви копае гроб. Затова щом се събудите от припадъка много бързо използвайте ножа от инвентара Ви и се развържете и след това ВЕДНАГА извадете музикалната кутийка и я пуснете на Джеймс. ТОВА е единствения начин да се спасите. Говорете с Джеймс, той ще Ви насочи къде е следващия ключ. Отидете в имението и слезте в мазето, ще намерите шахта, извадете от портмонето монета и я пуснете. След това идете на следващата шахта, която е до точилото, извадете отново монета и я пуснете. След което слезте долу. Ще намерите зъбно колело до фонтана, вземете го и отидете в дясно да огледате механизма. Ще установите, че не работи,затова идете по-нататък в подземието там ще намерите ограда от прътове,вземете един и се качете в мазето да го заострите със точилото на Бейтс за ножове. Слезте пак долу. Идете отново там и с помощта на киселината на Ричард махнете катинара от колелото на стената, после сложете заострения кол в дупката на колоната по-напред и дръпнете. След това завъртете колелото. Ще се появи друго зъбно колело но по-близо до вас,за да го вземете качете се пак в мазето и вземете от кладенеца до точилото
въже и кука. Скачете ги и след това скачете отново за металния кол. Така ще стигнете колелото.
Вземете го и посредством двете колела задвижете механизма на помпата за вода ( той се намира при фонтана в предверието на подземието) След като завъртите колелото със сложените вече всички зъбни колела се върнете обратно в подземието и слезте по стълбата. Вземете сандъчето на Джеймс и го отворете. Вземете ключа и разгледайте механизма на стената....и така свършва ЧЕТВЪРТА глава.

                                                         ГЛАВА 5

Ще се озовем в стаята си и Бейтс ще ни събуди за да отидем до Ашбъри. Отиваме там и говорим със сестрата. Разбираме трагичната новина, че Робърт е мъртъв и трябва да говорим с Джеймс, тъй като той е предполагаемия убиец. Но за жалост когато отиваме до стаята му намираме и него мъртъв.
Влизаме вътре след като сестрата тръгне и оглеждаме всичко, вземаме ключовете на Робърт от тялото на Джеймс и говорим с Ралф. След това доктора идва и ни гони. Отиваме при доктор Хърман и понеже звъним, но никой не отговаря влизаме и дърпаме чаршафа, който покрива трупа на работната маса.
Откриваме, че там лежи тялото на доктора, а в кофата долу е отрязаната му глава. Самюъл му прилошава от гледката и отива към мивката. На нея забелязваме още един символ и го прерисуваме с дневника. След това оглеждаме тялото на Хърман и намираме че стиска нещо в ръката си. Отиваме до бюрото му и светваме лампата, от чекмеджето му взимаме пликчета, а от бюрото хирургическа ножица, с която отваряме ръката на трупа и вземаме коса. Нея поставяме в едно от пликчетата и се качваме горе,там заварваме детектив Колиър и говорим с него. След това отиваме в санаториума за да вземем проба от косата на Джеймс за да ги сравним. Отиваме там и говорим със сестрата. След това отиваме в гробището на Ашбъри и проверяваме параклиса, но тъй като ще е заключен отиваме при огняра за да искаме ключ. Той няма да ни го даде дори срещу щедрото предложение за пари. Затова ние ще направим една пакост така казано. Отиваме отпред на санаториума и влизаме през канала до стаята на Джеймс. От там отиваме в парното отделение и от гардеробчето на огняра вземаме чифт гумени ботуши, а от оградата до котела парцал, който отиваме да намокрим във фонтана при сестрата. Връщаме се по обратния път в парното и с помоща на мокрия парцал отваряме пеща и завъртаме клапана
за да освободим люка към комина. Хвърляме ботушите и бягаме през стаята на Джеймс навън. Там отиваме към парното отделение но отвън и вземаме връзката ключове на огняра, които висят пред вратата му. Отиваме в параклиса и с помоща на парче стъкло от счупена чаша, която намираме вътре режем от косата на Джеймс. Отиваме в моргата на Хърман за да сравним косите под микроскопа на доктора, който е на бюрото му. Не съвпадат и следващото ни предположение е Морис. Отиваме в имението за да говорим с него,но откриваме че той вече не е там. Вземаме коса от кепето му като светваме лампата при конете и вземаме кепето му...отново при Хърман за сравнение и след това се върнете в имението и отидете в кабинета на Робърт. Огледайте внимателно. Ще намерите ключе в
метална кутия на шкафа под картината на неизвестния Гордън, вземете го и с него отключете долните чекмеджета, от тях вземете само странната 'празна бланка' доближете я до свтещите в зелено изкуствени факли на библиотеката в кабинета и ще се появи ето този номер '63081' запишете си го. След това погледнете римската дата на една от библиотеките. Числото което оформя е точно 1120 година ( според историята ), но това съвсем не е историческа дата  а е код за скрит сейф. Този код въведете на стария стенен часовник като нагласите стрелките точно на 11:20 часа и завъртете малката стрелкичка най- отгоре на часовника. Ще се отвори сейф зад библиотеката с римското число. Кода за сейфа е този от 'празната бланка', която осветихме т.е. '63081' въведете го и вземете от сейфа на Робърт семейния пръстен,завещанието на Уилям, писмото на Уилям и дневникът на Робърт.  След това идете при Виктория и говорете с нея. След което отидете в Ашбъри. Идете и намерете гроба на Лотар Гордън, той е във задната част на гробището. Ще са нужни ножици за да махнете храста тях ще намерите в параклиса до вратата в сандък. Но са счупени, затова идете до прозорчето на огняра и вземете болт от там, напаснете ги и срежете храста. Понеже няма да можем да отворим гроба отиваме при навеса на огняра, от там взимаме метален прът и с негова помощ отваряме гроба. Но за беда е празен, отивате при сестрата за да попитате към кого е принадлежало гробището преди Ашбъри.
Тя ще ни упъти към Уормхил и в тази посока се запътваме да говорим с отец Фредерик. ( Тук има един неприятен момент, когато Отец Фредерик Ви каже да се върнете по-късно трябва да идете в имението и да говорите с Бейтс, после в Уилоу Крийк с Хари и т.н.т. Общо взето и аз незнам последователният ред на това но най-добрия съвет който мога да дам е : обиколете навсякъде в имението, след това в Уилоу Крийк и така нататък - говорете с който можете и идете до гробищата в църквата и там разгледайте, след това питайте пак Отеца, но кликнете с десен бутон когато Ви се появи темата долу). След това трябва да идете отзад в гробищата и да говорите с гробаря, който е отворил семейната гробница на Гордън за да поправи нещо. Той ще Ви даде урната на Лотар Гордън. От нея извадете четвъртия ключ,а за петия последен ще се наложи да разкопаем гроба на Уилям. Затова след като гробаря влезе пак, вземете фенерче от сандъка с инструменти и отидете отпред. Там има изкопан гроб, с помоща на фенерчето светнете в него и вземете лопатата, която ще намерите.  Идете при гроба на Уилям и за кликнете веднъж на него с лопатата. Ще трябва да се отървете от гробаря за да не Ви види, затова отвържете въжето от оградата и освободете камъка държащ вратата. Тогава тя ще се затвори и започвайте да копаете. Вземете ключа на Уилям и отидете в имението. Кликнете с десен бутон на синия ключ ( на Уилям ) и след това идете отново в Уормхил. Там Ви очаква една шокираща тайна! Така завършва ПЕТА глава.

                                                                   ГЛАВА 6

Тук приятели идва края на историята, имаме още съвсем малко премеждия до края на приключението. Отидете до мястото в подземията където намерихме сандъчето на Джеймс. Там има механизъм на стената който ще задействаме. Сложете пръстена на Уилям в средата и натиснете само знаците които копирахме от петте убийства до сега. Натискайте ги последователно както са ставали убийствата! ( иначе няма да задействате портата ... ключа пръстен завъртете когато го поставите ). Минете през портала вече наближава краят. ( Ще Ви обясня възможно най-лесно как става). Намирате се начално на място със свод върху който има букви. От там тръгвате до края в ляво ( Ваше ляво) и ще намерите една
дупка бръкнете в нея и ще намерите сълзовиден ключ. ( това е единствената правилна дупка,
НЕ БЪРКАЙТЕ В ДРУГИ ЗАЩОТО ЩЕ ВИ УБИЕ КОЛ В ГЛАВАТА ! От там където сте се насочете един път надясно и продължете до долу ще намерите гола стена. От стената се върнете два пъти назад и ще намерите бутон в ляво от вас, натиснете го. На мястото на стената ще се отвори решетка със сълзовидна ключалка, там слагате съответния ключ и ще се отвори зала. На поставката в нея слагате черната сфера и бъркате в отвора от ляво на сферата за лист с указания. ( той е малко сложен за разбиране така че ще обясня по- разбираемо) Намирате свеща и я палите и на нея слагате този лист. На него ще се появи схема. Обиколете и разгледайте. ТРЯБВА да намерите ШЛЕМ и МЕЧ из между коридорите ( това е елементарно така че няма да Ви казвам къде точно са). След като ги вземете отидете пак при черната топка и сега ще се ориентираме. ( листа който взехте показва кои лампи трябва да се светнати за да се отвори Черното огледало ). След като сте пред топката, тръгнете в посока надолу два пъти и светнете ключа от дясно (ПОСОКИТЕ ГИ ГЛЕДАЙТЕ ОТ ВАША ГЛЕДНА ТОЧКА- МНОГО Е ВАЖНО!)После се върнете от там където сте назад един път и пред Вас трябва да се появи пропаст. Тук хвърляме първо шлема а после меча който намерихме и пропастта ще се затвори.
Когато се затвори щракваме ключа  който е от дясно до нея....и вече отиваме при главата на
чудовището и светваме и двете лампи срещу него! Ако сте го направили правилно, главата на чудовището ще се отмести и ще изникне портал в който трябва да влезем. Щом влезете, ще попаднете във храма на Мордред,тук ще намерите олтар на него пет отвора, книга и кама. Вземате камата и я слагате на лявата ръка на Самюъл и след това ще се отворят петте отвора. Поставяте петте свещени ключа в съответните им места по цвета им и това е всичко!
Следва тъжно видео и така завършва историята на Самюъл Гордън от замъка Черното  Огледало!


Надявам се да съм Ви била полезна и да сте се забавлявали с мен!
 Следва '' BLACK MIRROR 2 '' и '' BLACK MIRROR 3'', където историята на семейство ГОРДЪН ще продължи със Ейдриан Гордън или както се споменава 'Дарън'.
В следващите помагала ще разберем какво ще се случи със сина на Самюъл Гордън и дали и него го  преследва проклятието на Мордред!
Останалите помагала от поредицата ще откриете единствено в www.gamepomagalo.com !
Аз съм MADJARA от gamepomagalo.com и Ви казвам ЧАО за сега ! :):)


1 comment:

  1. Определено имате талант да пишете, това с изброяването на отделните планети беше интересно, надявам се да пишете по подробно за тях. Малко са хората, които се осмеляват да си направят блог и да публикуват своите творения. Има изключително много неща във вашите статии и определено ми трябва още един втори прочит за да успея да разбера всичко,което искате да ни кажете.

    ReplyDelete

Leave a comment