Thursday, December 26, 2013

Съществува ли Дядо Коледа ?

Здравейте приятели тъй като в моето семейство традицията е Коледа да се празнува три дни и през 2010 година в първият ми web site поздравих потребителите му с писмото на малкта Вирджиния до вестник "SUN". Искам и тази първа Коледа на GAMEPOMAGALO да спазим традицията :)

През далечната 1897 година малката Вирджини започва да се съмнява в Дядо Коледа, подтикната от коментари на нейни съученички. Когато запитва баща си, той гледа да отклони въпроса, като и предлага да пише на редактора на вестник "SUN" с обяснението че текст от този вестник не може да не е истина :) Ето какво отговаря редактора:
Да, Вирджиния,  има Дядо Коледа! Както има любов и великодушие, и вярност, а ти знаеш, че тях ги има в изобилие, че те ти даряват живота с неговата висша красота и радост.Колко тъжен би бил светът, ако нямаше дядо Коледа , той би бил толкова тъжен, колкото  ако я нямаше Вирджиния.Тогава нямаше да има детска вяра, поезия , романтика, които правят този живот поносим. Нямяше на нищо друго да се радваме, освен на неща, които разбираме и усещаме със сетивата си. Вечната светлина, с която детството озарява света, би загаснала.
Ако не вярваш в Дядо Коледа, спокойно можеш да не вярваш и на приказки. Можеш да накараш  татко ти да събере хора, които през святата нощ да пазят всички камини, за да хванат Дядо Коледа, но ако дори някой от тях не види Дядо Коледа да слиза през комина, какво би доказало това? Никой човек не е виждал Дядо Коледа, но това не значи, че той не съществува. Истинските неща в живота са тези, които нито децата, нито родителите могат да видят. Виждала ли си някога самодивите да танцуват на поляната? Естествено, че не си, но това още не е доказателство, че те не съществуват. Нито един човек не би могъл да измисли и да си представи всички чудеса на този свят, които съществуват, без да забелязваме и виждаме.
   Ти можеш да счупиш една бебешка дрънкалка и да погледнеш вътре какво предизвиква звука, но има едно було, което скрива невидимия свят, което и най – силният мъж не може да разкъса, което дори всички най-силни мъже,  живели някога, не могат да разкъсат.Само вяра, фантазия, поезия, любов и романтика могат да повдигнат  тази завеса и да забележат зад нея свръхестествената красота и очарование.Вярно ли е , всичко това ? О, Вирджиния, на света няма нищо друго, което да е по-истинско и по-постоянно.
     Слава богу, Дядо Коледа е жив и винаги ще живее.След  хиляди  години, Вирджиния, не, след   десетократно по десет хиляди години той ще е все още тук, за да изпълва детското сърце със своята радост.

No comments:

Post a Comment

Leave a comment